keskiviikko 26. helmikuuta 2014

"Virheistäkin rangaistaan"

Näin olympialaisten aikaan myös dopingkäryt ja-kohut ovat valitettavan ajankohtainen aihe. Vasta vähän ennen viime vuoden SM-kisoja älysin, että maksettuani kisalisenssin olen itsekin ADT:n (ADT=AntiDopingToimikunta) alainen urheilija, ja hädissäni vilkuilin läpi sallittujen ja kiellettyjen aineiden listaa. Lista löytyy täältä.

Lista päivitetään aina vuoden alussa, joten muistin virkistykseksi vilkuilin sen taannoin läpi uudestaan. Suurin osa tavallisista lääkkeistä on sallittuja, eli yleensä syytä huoleen ei ole. Ibuprofeiinia saa elimistössä olla, ja alkoholikin on kielletty vain tietyissä lajeissa :D Itselleni yllätys oli kortisonivalmisteet, esim. Hydrocortison-voide oli kursivoituna. Tarkemmin asiaa tarkasteltuani selvisi, että ihon läpi imeytvät voiteet ovat ok, mutta esim. Kyypakkaus on kielletty aine!


Perusperiaate dopingissahan on, että vastuu on aina urheilijalla. Ei siis auta selittää, että joukkuelääkäri on määrännyt jotain. Vahingoistakin rangaistaan! Kauhutarinoita kuulee siitä, miten ulkomailta tilatut ravintolisät saattavat sisältää kiellettyjä aineita, tai miten ulkomailta ostettu nenäsumute voi antaa positiivisen näytteen. Sen verran olen siis urheilijan kannalla tässäkin asiassa, että virheitäkin sattuu, kaikki kiinnijääneet eivät ole rikollisia, niin kuin media usein antaa ymmärtää. Huolellinen pitää siis olla, eikä pistää suuhunsa mitään epäilyttävää.

Muistan joskus lukeneeni, että viisiottelussa doping olisi erittäin haasteellista varsinkin nykyään kun kaikki lajit kisataan samana päivänä. Lajit ovat niin erilaisia, että aine joka auttaisi yhdessä lajissa voisi haitata toisessa. Esim. jonkinlainen piriste voisi auttaa juoksussa, mutta häiritä keskittymistä ammunnassa. Itse en ole ainakaan kuullut dopingtapauksista viisiottelun parissa, toivottavasti en tule kuulemaankaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti